Tuesday, 9 December 2014


SKŁADNIKI
  • 100 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 125 ml melasy
  • 250 g przesianej mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka imbiru


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. W dużej misce zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Wmieszać melasę i żółtko. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, goździkami, imbirem i gałką muszkatołową. Suche składniki wymieszać z masą maślaną na gładko. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości 0,5 cm. Wykrawać ulubione kształty wykrawaczką do ciastek. Układać ciastka na suchej blasze pozostawiając ok. 5 cm przerwy między nimi.
  3. Piec przez 8-10 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ciastka będą sztywne. Zdjąć z blachy i ostudzić na metalowej kratce. Dekorować kiedy pierniczki całkowicie wystygną.

















Pierniczki najlepiej wypiekać dwa tygodnie przed świętami. Po takim okresie leżakowania w metalowej puszce, będą idealne do zjedzenia. 
Przepis znalazłam na allrecipes.

10 komentarze:

  1. No proszę jaki utalentowany kucharz! ;)

    ReplyDelete
  2. Piękne! Przede mną pieczenie pierniczków. Robiłam ciastka, ale już zniknęły :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trzeba pochowac w tajemnych miejscach ;)

      Delete
  3. My z Hanią też już upiekłyśmy pierniczki! Przyjemność dekorowania zostawiłyśmy sobie jednak na potem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wczoraj widzialam zdjecia, ale efektow nie pokazalas.

      Delete
  4. Jak sprawdzony przepis to teraz trzeba wykorzystać :)

    ReplyDelete
  5. Ja tez chce w tym roku upiec z Bi pierniczki, ale zaczynam watpic czy starczy mi czasu. :)

    ReplyDelete