Wednesday, 12 March 2014



Składniki
Ciasto
200 g mąki
1 jajko
1/3 kostki masła
1/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże jabłka(5 małych)
Kruszonka
150 g mąki
1/3 kostki masła
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
cynamon
Koszt: 10 zł
Czas przygotowania: 10 minut na przygotowania + 35 minut w piekarniku

Składniki na ciasto razem mieszamy i ucieramy do momentu utworzenia jednolitej gęstej konsystencji. Wykładamy nim formę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, na 15 minut. W tym czasie trzemy jabłka i wyrabiamy kruszonkę. 


Do potartych jabłek dodajemy 2 łyżki cynamonu i mieszamy. Wykładamy nimi upieczone ciasto i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. 


SMACZNEGO!

3 komentarze: