Zupa dyniowa
800g dyni (waga po oczyszczeniu)
1 nieduża marchewka,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
4 szklanki bulionu drobiowego,
1 kostka (50g) serka topionego (np. Złoty Ementaler),
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju
świeży lub suszony tymianek i rozmaryn,
sól i pieprz
W rondlu rozgrzać olej i masło, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, następnie wrzucić obraną i posiekaną w ćwierćplasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę dynię. Podlać niewielką ilością wody i dusić po przykryciem, aż dynia będzie miękka (ok. 15 minut). Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać serek topiony i po szczypcie tymianku oraz rozmarynu. Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z grzankami czosnkowymi.
No nie wierzę! Też dziś zrobiłam zupę dyniową!!!
ReplyDeletechyba jutro ją zrobię, dzięki za przepis :)
ReplyDeleteZupy dyniowej jeszcze nie robilam, ale wczoraj akurat robilam leczo z dynia.
ReplyDeleteA ja lecza dynia jeszcze nie robilam. Pierwszy raz slysze.
DeleteOj i ja muszę za dyniową się zabrać, oj muszę....
ReplyDeleteU mnie wczoraj i dziś również zupa z dyni!!!
ReplyDeleteNarobiłaś mi smaka na zupę dyniową! Muszę kupić dynię!
ReplyDeleteDostałam dynię, zrobiłam zupę według Twojego przepisu i tak mi zasmakowała, że odsyłałam linkiem w poście do Ciebie;)
DeleteTa zupa z dyni nawet Kubie smakuje, wiec sie nie dziwie ze zasmakowala. No i jest taka prosta w przygotowaniu.
Delete