Thursday, 3 October 2013


Zupa dyniowa

800g dyni (waga po oczyszczeniu)
1 nieduża marchewka,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
4 szklanki bulionu drobiowego,
1 kostka (50g) serka topionego (np. Złoty Ementaler),
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju
świeży lub suszony tymianek i rozmaryn,
sól i pieprz



W rondlu rozgrzać olej i masło, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, następnie wrzucić obraną i posiekaną w ćwierćplasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę dynię. Podlać niewielką ilością wody i dusić po przykryciem, aż dynia będzie miękka (ok. 15 minut). Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać serek topiony i po szczypcie tymianku oraz rozmarynu. Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z grzankami czosnkowymi.





9 komentarze:

  1. No nie wierzę! Też dziś zrobiłam zupę dyniową!!!

    ReplyDelete
  2. chyba jutro ją zrobię, dzięki za przepis :)

    ReplyDelete
  3. Zupy dyniowej jeszcze nie robilam, ale wczoraj akurat robilam leczo z dynia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ja lecza dynia jeszcze nie robilam. Pierwszy raz slysze.

      Delete
  4. Oj i ja muszę za dyniową się zabrać, oj muszę....

    ReplyDelete
  5. U mnie wczoraj i dziś również zupa z dyni!!!

    ReplyDelete
  6. Narobiłaś mi smaka na zupę dyniową! Muszę kupić dynię!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dostałam dynię, zrobiłam zupę według Twojego przepisu i tak mi zasmakowała, że odsyłałam linkiem w poście do Ciebie;)

      Delete
    2. Ta zupa z dyni nawet Kubie smakuje, wiec sie nie dziwie ze zasmakowala. No i jest taka prosta w przygotowaniu.

      Delete