SKŁADNIKI
- 100 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 125 ml melasy
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka imbiru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W dużej misce zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Wmieszać melasę i żółtko. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, goździkami, imbirem i gałką muszkatołową. Suche składniki wymieszać z masą maślaną na gładko. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości 0,5 cm. Wykrawać ulubione kształty wykrawaczką do ciastek. Układać ciastka na suchej blasze pozostawiając ok. 5 cm przerwy między nimi.
- Piec przez 8-10 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ciastka będą sztywne. Zdjąć z blachy i ostudzić na metalowej kratce. Dekorować kiedy pierniczki całkowicie wystygną.
Pierniczki najlepiej wypiekać dwa tygodnie przed świętami. Po takim okresie leżakowania w metalowej puszce, będą idealne do zjedzenia.
Przepis znalazłam na allrecipes.
Ale pięknie wyszły
ReplyDeleteNo proszę jaki utalentowany kucharz! ;)
ReplyDeletePiękne! Przede mną pieczenie pierniczków. Robiłam ciastka, ale już zniknęły
ReplyDeleteTrzeba pochowac w tajemnych miejscach ;)
DeleteMy z Hanią też już upiekłyśmy pierniczki! Przyjemność dekorowania zostawiłyśmy sobie jednak na potem
ReplyDeleteWczoraj widzialam zdjecia, ale efektow nie pokazalas.
DeleteWspaniale
ReplyDeleteJak sprawdzony przepis to teraz trzeba wykorzystać
ReplyDeletePychotka
ReplyDeleteJa tez chce w tym roku upiec z Bi pierniczki, ale zaczynam watpic czy starczy mi czasu.
ReplyDelete