SKŁADNIKI
- 100 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 125 ml melasy
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka imbiru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W dużej misce zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Wmieszać melasę i żółtko. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, goździkami, imbirem i gałką muszkatołową. Suche składniki wymieszać z masą maślaną na gładko. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości 0,5 cm. Wykrawać ulubione kształty wykrawaczką do ciastek. Układać ciastka na suchej blasze pozostawiając ok. 5 cm przerwy między nimi.
- Piec przez 8-10 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ciastka będą sztywne. Zdjąć z blachy i ostudzić na metalowej kratce. Dekorować kiedy pierniczki całkowicie wystygną.
Pierniczki najlepiej wypiekać dwa tygodnie przed świętami. Po takim okresie leżakowania w metalowej puszce, będą idealne do zjedzenia.
Przepis znalazłam na allrecipes.
Ale pięknie wyszły :)
ReplyDeleteNo proszę jaki utalentowany kucharz! ;)
ReplyDeletePiękne! Przede mną pieczenie pierniczków. Robiłam ciastka, ale już zniknęły :)
ReplyDeleteTrzeba pochowac w tajemnych miejscach ;)
DeleteMy z Hanią też już upiekłyśmy pierniczki! Przyjemność dekorowania zostawiłyśmy sobie jednak na potem :)
ReplyDeleteWczoraj widzialam zdjecia, ale efektow nie pokazalas.
DeleteWspaniale :))
ReplyDeleteJak sprawdzony przepis to teraz trzeba wykorzystać :)
ReplyDeletePychotka :)
ReplyDeleteJa tez chce w tym roku upiec z Bi pierniczki, ale zaczynam watpic czy starczy mi czasu. :)
ReplyDelete